Terug naar overzicht
26 mei 2015

Ondernemingen die tot het paritair comité voor het bouwbedrijf behoren, worden in 2014 en 2015 volledig vrijgesteld van hun startbaanverplichting.

Ondernemingen met minstens 50 werknemers op 30 juni van het jaar daarvoor, moeten een aantal ‘nieuwe werknemers’ aanwerven. Voor de openbare sector is dit 1,5 % van het personeelsbestand. In de private sector bedraagt dit het dubbele, namelijk 3%, berekend in voltijdse equivalenten in het tweede kwartaal van het voorbije jaar.

Vrijstellingen zijn evenwel mogelijk wanneer een onderneming een ‘behoorlijke inspanning’ levert voor de tewerkstelling.

Het paritair comité voor het bouwbedrijf heeft op 19 november 2014 een aanvraag tot vrijstelling ingediend voor jaren 2014 en 2015. Op 19 maart 2015 heeft het beheerscomité van de RVA een voorstel geformuleerd, waarna thans het noodzakelijke ministerieel besluit uitgevaardigd werd. Op basis hiervan worden ondernemingen, die tot het paritair Comité voor het bouwbedrijf behoren, aldus (tijdelijk) vrijgesteld van voormelde startbaanverplichting.