Terug naar overzicht
28 apr 2020

Online vergaderen? Houd uw privacy in uw achterhoofd!

Nu we massaal thuiswerken, vergaderen we tijdens deze lockdown light noodgedwongen van op afstand. Videochat-apps voor het voeren van vergaderingen zullen hoogstwaarschijnlijk ook na het coronatijdperk hun rol blijven spelen. Toch is bij het gebruik ervan enige voorzichtigheid geboden. U blijft als onderneming immers verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens via deze applicaties. Lees daarom om te beginnen grondig de privacy policy voor u een bepaalde app kiest.

Als u de videovergadering opneemt, deelt u dat best mee in de uitnodiging voor de vergadering. Vraag ook altijd toestemming en voorzie een link naar uw eigen privacy policy en de policy van de gebruikte applicatie. Als u kan kiezen de opname op uw eigen servers of op de servers van de applicatie-aanbieder op te slaan, bieden uw eigen servers vaak meer zekerheid dan de (overzeese) servers van uw applicatie-aanbieder.

Onderzoek toont bovendien aan dat de inhoud van video calls niet altijd goed versleuteld is, waardoor ze een prooi voor hackers kunnen zijn. Verschillende apps kwamen daarvoor recent onder vuur te liggen. Hoewel intussen reeds aanpassingen werden doorgevoerd aan beveiligings- en privacymaatregelen van veel videochat-apps, raden we aan om tijdens video calls extra verstandig om te springen met gevoelige informatie.