Terug naar overzicht
28 feb 2017

Start van de omgevingsvergunning – of toch niet helemaal?

Vanaf 23 februari 2017 treedt de regelgeving omtrent de langverwachte omgevingsvergunning, die de stedenbouwkundige vergunning en milieuvergunning in één vergunning integreert, officieel in werking.

De projecten die tot de bevoegdheid van de Vlaamse overheid of de provincie behoren, volgen vanaf dan de procedure zoals omschreven in het Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

Voor de projecten die tot de bevoegdheid van de gemeenten behoren, ligt dit echter anders. De gemeenten konden er namelijk voor kiezen om de start van de omgevingsvergunning even uit te stellen tot 1 juni 2017. Via deze link kunt u nagaan of ook uw gemeente een uitstel heeft aangevraagd.

In elk geval moeten aanvragen voor een stedenbouwkundige vergunning waarvoor de bijstand van een architect nodig is, wel reeds vanaf 23 februari 2017 digitaal worden ingediend, ongeacht of de omgevingsvergunning in de bewuste gemeente reeds van toepassing is. Om te weten via welke procedure u uw vergunning moet indienen, bestaat er een lijst op www.omgevingsloket.be die duidt hoe de aanvraag moet worden ingediend.