Terug naar overzicht
24 nov 2015

Taxshift heeft daling sociale lasten in petto

Op 10 oktober 2015 kwam de regering tot een akkoord over de begroting en de zogenaamde taxshift. Achterliggende gedachte was om de belastingen op lonen te verminderen en (deels) door andere belastingen te vervangen. De taxshift voorziet dan ook in wijzigingen op sociaalrechtelijk vlak. Wij stippen alvast de belangrijkste voor u aan.

Een eerste belangrijke wijziging houdt in dat zelfstandigen een verlaging van de verschuldigde sociale bijdragen mogen verwachten. Momenteel worden de sociale bijdragen berekend op 22 % van de netto beroepsinkomsten. In 2016 zou dit nog 21,50 % zijn, in 2017 21 %, om uiteindelijk vanaf 1 januari 2018 20,50 % te bedragen. Daarnaast zou ook het tarief van de sociale werkgeversbijdragen geleidelijk verminderen naar 25 % en zou de werkgever voortaan worden vrijgesteld van sociale bijdragen voor zijn eerste werknemer. Ook voor de tweede tot zesde werknemer zou de werkgever van verminderde werkgeversbijdragen kunnen genieten.

Deze wijzigingen maken momenteel het voorwerp uit van een akkoord, waardoor het dan ook voorlopig wachten is op de omzetting van de taxshift in concrete wetteksten.