Terug naar overzicht
27 okt 2015

Uitbetaling loon in cash wordt vanaf 1 oktober 2016 verder beperkt

Op vandaag kan men kiezen hoe het loon wordt betaald: ofwel via overschrijving op een rekening, ofwel via een cashbetaling. Deze keuze wordt beslist (I) door de ondernemingsraad, of (II) bij ontstentenis van ondernemingsraad of eenparige beslissing, door een akkoord tussen de werkgever en de vakbondsafvaardiging, of (III) bij ontstentenis van vakbondsafvaardiging, door een akkoord tussen de werkgever en de meerderheid van de werknemers.

Is er geen van bovenstaande beslissingen of akkoorden, dan gebeurt een betaling in cash tenzij de werknemer schriftelijk instemt met een betaling op zijn rekening. Heel vaak zal de arbeidsovereenkomst bepalen dat het loon via overschrijving op een rekening betaald wordt.

Vanaf 1 oktober 2016 wordt de betaling via overschrijving het principe. Een cashbetaling zal enkel nog mogelijk zijn wanneer er een cao is of een impliciet akkoord of gebruik in de sector. Deze akkoorden en gebruiken zullen wel vastgesteld en kenbaar gemaakt moeten worden volgens een nog te bepalen procedure.