Terug naar overzicht
30 apr 2024

Verlaagd BTW-tarief van 6% opnieuw uitgebreid voor sloop en heropbouw van huurwoningen

In onze nieuwsbrief van februari 2024 kon u lezen dat het verlaagde 6% btw-tarief (i.p.v. het gebruikelijke tarief van 21% btw) sinds de laatste wetswijziging enkel nog van toepassing was voor afbraak- en heropbouwprojecten waarbij particulieren zelf hun eigen woning laten bouwen voor eigen gebruik. Dat zorgde voor heel wat commotie in de vastgoedsector.

Enkele maanden na de inperking van de verlaagde btw op sloop en heropbouw voert de federale regering het voordeel van het verlaagde 6% btw-tarief opnieuw in voor bouwheren (natuurlijke personen of rechtspersonen) die overgaan tot sloop en heropbouw van huurwoningen/appartementen mits deze aan volgende voorwaarden voldoen:

  • een maximale bewoonbare oppervlakte van 200m2 per unit;
  • de woning wordt gebruikt als hoofdverblijfplaats;
  • de woning moet ten minste 15 jaren verhuurd worden aan één of meerdere particuliere huurders en mag niet doorverkocht worden of voor andere doeleinden gebruikt worden.

Door deze versoepeling tracht de regering een stimulans te geven aan het aanbod huurwoningen voor gezinnen en alleenstaanden in de huidige krappe huurwoningmarkt.