Terug naar overzicht
26 mei 2020

Vlaamse overheid schiet handelshuurders te hulp

De coronacrisis heeft zware gevolgen voor sommige handelshuurders die door de maatregelen verplicht hun handelspand moesten sluiten. De Vlaamse overheid wenst deze huurders tegemoet te komen door hen een lening aan te bieden dienend voor de betaling van de handelshuur.

De huurder zou van de Participatiemaatschappij Vlaanderen tot twee maanden huur kunnen lenen (max. 25.000 EUR), op voorwaarde dat de verhuurder er ook mee akkoord gaat één of twee maanden huur kwijt te schelden. De lening is terugbetaalbaar over max. 18 maanden aan een rente van 2%. De terugbetaling zou beginnen lopen na zes maanden. De lening kan alleen aangewend worden ter betaling van de handelshuur, en zou daarom rechtstreeks aan de verhuurder uitbetaald worden. Voorwaarde is wel dat de handelshuurder geen achterstallen had op 15 maart 2020.

De Vlaamse regering gaf eerder deze maand haar principieel akkoord met de maatregel. De concrete modaliteiten van de regeling moeten echter nog worden uitgewerkt door de Participatiemaatschappij Vlaanderen en de banken. Een definitieve tekst werd nog niet gepubliceerd, maar wij houden u uiteraard op de hoogte.