Terug naar overzicht
27 mrt 2012

Wachtuitkering en wachttijd heten voortaan inschakelingsuitkering en beroepsinschakelingstijd: what’s in a name?

Sinds 1 januari 2012 werd het systeem van uitkeringen voor schoolverlaters gevoelig gewijzigd. Vooreerst werden de begrippen ‘wachtuitkering’ en ‘wachttijd’ vervangen door de termen ‘inschakelingsuitkering’ en ‘beroepsinschakelingstijd’.
Verder is - in tegenstelling tot vroeger - de wachttijd steeds gelijk aan 310 dagen ongeacht de leeftijd van de schoolverlater. Deze bepaling is op 1 januari 2012 in werking getreden en is bijgevolg ook van toepassing op de lopende wachttijden. Daarnaast geldt het principe dat studentenarbeid, verricht tijdens de laatste zomervakantie, geen invloed heeft op de beroepsinschakelingstijd tenzij deze studentenarbeid wordt uitgevoerd na 31 juli van het jaar waarin men afstudeerde.
Een derde markante wijziging is het gegeven dat de inschakelingsuitkering wordt beperkt in de tijd en slechts voor een periode van 36 maanden kan worden genoten. De wetgever heeft ervoor geopteerd om voor de berekening van dit krediet te beginnen rekenen vanaf 1 januari 2012. Op die manier worden eerder genoten uitkeringen geneutraliseerd. Verder kan dit krediet van 36 maanden onder bepaalde voorwaarden worden verlengd en bestaat de mogelijkheid om - wederom indien bepaalde voorwaarden vervuld zijn - na het verstrijken van de periode van 36 maanden een bijkomend recht op uitkeringen voor 6 maanden te openen.
Ten slotte werd in bijzondere overgangsmaatregelen voorzien voor jonge werknemers met gezinslast, alleenwonenden en bevoorrechte samenwonenden: voor hen neemt het krediet van 36 maanden slechts een aanvang de maand na hun 30ste verjaardag zodat zij tot hun 33ste kunnen genieten van een inschakelingsuitkering.