Terug naar overzicht
27 dec 2022

Wanneer moet uw werknemer nog een geneeskundig getuigschrift indienen?

  • Het principe: afleveren geneeskundig getuigschrift vanaf eerste dag ziekte

Indien een CAO of arbeidsreglement het voorziet, of een werkgever erom vraagt, moet een werknemer die zich ziek meldt een geneeskundig getuigschrift overmaken aan zijn werkgever. Doet hij dat niet (tijdig), dan verliest de werknemer zijn recht op gewaarborgd loon.

  • Vanaf 28 november 2022: vrijstelling van het geneeskundig getuigschrift voor de eerste dag ziekte en dit tot driemaal per kalenderjaar

Om de administratieve druk op de huisartsen te verlagen, alsook om een vertrouwensrelatie tussen werkgevers en werknemers in geval van ziekte te stimuleren, voorziet een recente wetswijziging in de afschaffing van het geneeskundig getuigschrift voor de eerste dag ziekte en dit maximaal driemaal per kalenderjaar.

Een werknemer is er bijgevolg maximaal driemaal per kalenderjaar niet toe gehouden een geneeskundig getuigschrift voor te leggen voor zijn eerste dag ziekte. Deze vrijstelling geldt zowel voor een arbeidsongeschiktheid van één dag, als voor de eerste dag van een langere periode van arbeidsongeschiktheid. De werknemer blijft wel verplicht om zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte te brengen van zijn arbeidsongeschiktheid.

In het geval dat de werknemer niet op zijn gewoonlijke verblijfplaats zou verblijven tijdens de eerste dag van arbeidsongeschiktheid, moet hij de werkgever ook meteen meedelen op welk adres hij wel zal verblijven. Anders zou de werkgever niet in staat zijn om een controlearts in te schakelen.

  • Vrijstelling kan – via een CAO of het arbeidsreglement – uitgesloten worden voor ondernemingen met minder dan 50 werknemers


De ondernemingen die minder dan 50 werknemers tewerkstellen, kunnen afwijken van de vrijstelling door middel van een CAO of het arbeidsreglement.

Heeft u een onderneming met minder dan 50 werknemers, en wenst u dat uw werknemers een geneeskundig getuigschrift blijven afleveren voor elke afwezigheid wegens ziekte? Dan dient u uw arbeidsreglement te wijzigen (of een CAO af te sluiten), ook indien uw arbeidsreglement reeds zou voorzien dat elke afwezigheid wegens ziekte gerechtvaardigd moet worden. Contacteer ons gerust indien wij u hierbij kunnen helpen.