Terug naar overzicht
29 nov 2023

Ziek tijdens je vakantie? Vanaf 2024 verlies je hierdoor geen vakantiedagen meer

De actuele regeling waarbij een werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie, zijn vakantiedagen verliest doordat zijn vakantiedagen gewoon doorlopen zonder dat deze worden gekwalificeerd als ziektedagen, loopt op zijn einde.

Om in overeenstemming te zijn met de Europese regelgeving werd de Belgische vakantiewetgeving aangepast. Vanaf 1 januari 2024 primeert de afwezigheid wegens ziekte altijd. Wordt een werknemer ziek voorafgaand aan of tijdens zijn vakantie, dan worden deze dagen steeds beschouwd als ziektedagen waarvoor gewaarborgd loon verschuldigd is. De vakantie die de werknemer niet kan opnemen wegens ziekte mag dan op een later tijdstip opgenomen worden.

Volgende voorwaarden moeten gerespecteerd worden:

  • De werknemer moet zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van zijn verblijfsadres, tenzij dit het normale gekende adres is;
  • De werknemer moet steeds een doktersattest voorleggen;
  • Wanneer de werknemer de vakantiedagen onmiddellijk na de periode van arbeidsongeschiktheid wenst op te nemen, moet dit meegedeeld worden op het ogenblik dat het doktersattest wordt voorgelegd.

Verder kunnen vakantiedagen die tijdens het vakantiejaar niet werden opgenomen omwille van een arbeidsonderbreking, zoals bv. ziekte, arbeidsongeval, moederschapsrust, enz. voortaan worden opgenomen binnen de 24 maanden na het einde van het vakantiejaar. Het vakantiegeld voor de niet-opgenomen vakantiedagen wordt in dat geval uitbetaald op 31 december van het vakantiejaar.