Terug naar overzicht
18 dec 2015

Zwartwerk in horecasector minder aantrekkelijk

Zoals aangekondigd heeft de wetgever voorzien in drie maatregelen die het zwartwerk in de horecasector minder aantrekkelijk moeten maken. De maatregelen zijn van toepassing sinds 1 december 2015, met uitzondering van de derde maatregel die reeds op 1 juli 2015 in werking is getreden.

Een eerste maatregel is de invoering van de flexi-job die inhoudt dat het loon niet onderworpen is aan belastingen en waarop enkel een bijzondere socialezekerheidsbijdrage van 25 % door de werkgever is verschuldigd. Voorwaarde is wel dat het een bijverdienste betreft en de flexi-job-werknemer dus een andere hoofdjob heeft waarin er sociale bijdragen worden betaald.

Een tweede maatregel bestaat erin dat het overurenkrediet naar 300 uren wordt opgetrokken, wat impliceert dat er met betrekking tot deze uren op vraag van de werknemer geen inhaalrust moet worden verleend en er ook geen belastingen, noch overloontoeslag zijn verschuldigd. Voor ondernemingen die gebruik maken van de witte kassa, wordt het krediet naar 360 uren opgetrokken.

Een derde maatregel voorziet dat er voortaan gedurende 200 dagen per jaar gebruik kan worden gemaakt van het systeem van gelegenheidsarbeid. Hierin wordt eveneens van een verlaagde sociale bijdrage genoten.

Kortom, drie maatregelen die erop zijn gericht om de kloof tussen het bruto- en nettoloon te verkleinen.