Terug naar overzicht
29 nov 2023

Opgepast met uw aanvraag tot handelshuurhernieuwing en de voorgestelde huurprijs!

Bij handelshuur geldt een zéér formalistische regeling voor de hernieuwing van de huur, zowel voor de huurder (aanvrager), als voor de verhuurder die de aanvraag moet beantwoorden.

Een handelshuurder trachtte hieruit zijn voordeel te halen door in zijn hernieuwingsaanvraag een belachelijk lage prijs voor te stellen, erop speculerend dat zijn verhuurder formeel in de fout zou gaan in zijn antwoord. Op die manier zou die lage huurprijs verworven zijn voor de handelshuurder.

Dit was buiten het Hof van Cassatie gerekend dat in het arrest van 13 oktober 2023 oordeelde dat een huurhernieuwingsaanvraag tegen een belachelijk lage huurprijs gelijk staat met een aanvraag zonder huurprijs. Dit beantwoordt niet aan de vereiste van opgave in de aanvraag tegen welke huurprijs de huurder de hernieuwing wenst te krijgen. Bijgevolg werd de aanvraag nietig bevonden.

Daardoor verloor de handelshuurder zijn huurrechten bij gebrek aan tijdige (geldige) huurhernieuwingsaanvraag. De verhuurder van zijn kant kreeg opnieuw de mogelijkheid het huurgoed vrij te huur aan te bieden. Ook trouwens aan zijn teruggefloten ex-huurder, maar dan tegen marktprijs.